75th Indian Independence Day Highlights With Quiz

75th Indian Independence Day Highlights: The Indian government has been enthusiastically commemorating the 75th anniversary under PM Modi. As part of its Azaadi ka Amrit Mahotsav, it has started a national movement called "Har-Ghar Tiranga" (Every family to fly the tricolour). As part of the Mahotsav or grand celebration, several events and campaigns have been organised for 75 weeks to celebrate independence and the glorious history of India’s people, culture and achievements. On the occasion of the 75th anniversary of Indian Independence Day, Prime Minister Narendra Modi gave a speech to the nation from the Red Fort's ramparts. In the usual ceremonial practice, the Prime Minister of India hoists the flag from the Red Fort at Delhi followed by a speech on achievements and proud moments as a people of this country.

Har Ghar Tiranga: Indian Independence Day

The goal of the initiative is to encourage Indians everywhere to fly the flag at home. Instead of just keeping it formal or institutional, the program's goal is to make the bond with the national flag more personal.

The majority of PM Modi's speech was devoted to honouring the freedom warriors, the partition, and the problems that the nation would face as it enters the critical next 25 years as it approaches its 100th anniversary of independence in 2047.

PM Modi lists 5 resolves for the next 25 years

Modi outlined five goals for India or the “panch pran” for the ‘Amrit Kaal. In the years to come, our attention must be on 'Panchpran'

  • We must advance with more resolve and the resolve of a developed India 
  • We must eradicate any evidence of servitude
  • We must be proud of our legacy
  • The power of unification
  • The obligations of citizens, including the PM and CMs

Highlights of 75th Indian Independence Day

  • On the occasion of its 75th Independence Day, India will give Sri Lanka a free Dornier 228 maritime surveillance aircraft for a period of two years. The plane is being offered for a two-year interim period until Sri Lanka's plane, which is being made in India, is ready.
  • During the ceremonial 21-gun salute, an indigenous howitzer gun called the Advanced Towed Artillery Gun System (ATAGS), which was created as part of the government's "Make in India" effort, was fired for the first time in 75 years. The ceremonial salute has thus far been fired off with British guns. 
  • Prime Minister Narendra Modi predicted that 5G mobile services would soon be available in India as he pushed for "Made-in-India" technological solutions to handle the difficulties of the country's transformation.
  • The 9th Independence address by Prime Minister Narendra Modi was approximately 83 minutes long (1 hour and 23 minutes). Discussions frequently centre on the PM's Independence day speeches' length and time duration. The 94-minute address Modi gave in 2016 was his longest to date.
  • Anganwadi workers, street vendors, mortuary workers and mudra scheme borrowers were among the special guests for the 75th Independence Day celebrations at the Red Fort.

Some History Facts on Indian Independence Day:

  • The first Indian national flag was hoisted on August 7, 1906, at Parsee Bagan Square in Kolkata.
  • The first variant closer to the current day Indian tricolour was designed by Pingali Venkayya in 1921. It had two major colours-red and green.
  • The Indian Tiranga was formally adopted on July 22, 1947, with a few alterations, including the addition of the saffron and white colours, Ashoka chakra from the lion capital of Emperor Ashoka. The ceremony was held on August 15, 1947.
  • A historic resolution that designated the tricolour flag as our national flag was adopted in 1931. This flag, the ancestor of the current one, featured Mahatma Gandhi's spinning wheel in the middle and was made of saffron, white, and green.

About Pingali Venkayya: Indian Independence Day

  • On August 2, 1876, Pingali Venkayya was born. He was a zealous independence warrior and the creator of the flag that served as the model for the Indian national flag. 
  • He was born in what is now the Indian state of Andhra Pradesh at Bhatlapenumarru, close to Masulipatnam. 
  • For his contributions to the Indian liberation fight, Pingali Venkayya received a postage stamp in 2009, and in 2011 it was suggested that he be given the Bharat Ratna posthumously.

Colours of the National Flag: Indian Independence Day

  • In the national flag of India, the top band is of Saffron colour, indicating the strength and courage of the country. 
  • The white middle band indicates peace and truth with Dharma Chakra. 
  • The last band is green in colour showing the fertility, growth and auspiciousness of the land.

75th Indian Independence Day Quiz

Candidates preparing for competitive exams can answer the questions asked in the quiz provided here regarding the 75th Independence day of India.

Download 75th Indian Independence Day Quiz PDF

1. Which year Independence anniversary was India observed on 15 August 2022?

  1. 74
  2. 75
  3. 76
  4. 78
  5. 77

Answer: b

2. What is the name of the national movement launched by India as a part of the Azaadi ka Amrit Mahotsav?

  1. Har-Ghar Tiranga
  2. Panch-Ghar
  3. Gar Ghar Tiranga
  4. Par-Ghar Tiranga
  5. Sanch Ghar Tiranga

Answer: a

3. What is the theme of the Azaadi ka Amrit Mahotsav?

  1. Celebrating 75 years of Indian Independence
  2. Commemorating 100 years of Indian Independence
  3. Resolving Corruption related Issues
  4. Power of unification
  5. All the above

Answer: a

4. What does Har-Ghar Tiranga mean?

  1. Every State to fly the tricolour
  2. Every Government Offices to fly the tricolour
  3. Every family to fly the tricolour
  4. Every Organisations to fly the tricolour
  5. Every City to fly the tricolour

Answer: c

5. Which of the following is one among the goals for India outlined by Prime Minister Narendra Modi?

  1. The power of unification
  2. The obligations of citizens, including the PM and CMs
  3. We must eradicate any evidence of servitude
  4. We must advance with more resolve and the resolve of a developed India
  5. All the above

Answer: e

6. On the occasion of its 75th Independence Day, India gave a free Dornier 228 maritime surveillance aircraft to ____________ for a period of two years.

  1. Russia
  2. China
  3. Japan
  4. Sri Lanka
  5. South Korea

Answer: d

7. During the ceremonial 21-gun salute, an indigenous howitzer gun called  ____________ which was created as part of the government's "Make in India" effort, was fired for the first time in 75 years.

  1. ATAGS
  2. SATAGS
  3. RETAG
  4. ATOS
  5. STAGS

Answer: a

8. How long did Narendra Modi deliver a speech on his 9th Independence address?

  1. 80 minutes
  2. 83 minutes
  3. 90 minutes
  4. 94 minutes
  5. 95 minutes

Answer: b

9. Which year and how long did Prime Minister Narendra Modi give his longest Independence Day speech?

  1. 2015 and 85 minutes
  2. 2016 and 84 minutes
  3. 2016 and 94 minutes
  4. 2018 and 95 minutes
  5. 2020 and 94 minutes

Answer: c

10. When was the first Indian national flag hoisted at Parsee Bagan Square in Kolkata?

  1. 1900
  2. 1902
  3. 1905
  4. 1906
  5. 1908

Answer: d

11. Who among the following designed the first variant closer to the current day Indian tricolour?

  1. Pingali Venkayya
  2. Singhali Vankayya
  3. Sriram Bangaru
  4. Pingali Bangaru
  5. None of the above

Answer: a

12. When was the Indian Tiranga Ashoka chakra adopted?

  1. August 10, 1946
  2. July 22, 1947
  3. March 20, 1947
  4. September 12, 1946
  5. December 21, 1946

Answer: b

13. When was India adopted a historic resolution that designated the tricolour flag as our national flag?

  1. 1921
  2. 1930
  3. 1931
  4. 1935
  5. 1940

Answer: c

14. What is the ratio of the width of the Indian flag to its length?

  1. 2:1
  2. 2:3
  3. 3:2
  4. 4:5
  5. 5:4

Answer: b

15. The white middle band indicates ____________ with Dharma Chakra.

  1. strength and courage
  2. growth and auspiciousness
  3. peace and truth
  4. fertility and growth
  5. peace and growth

Answer: c

Recent Posts

List Of Vice Presidents Of India PDF: Check From 1947 to 2024 In English And Hindi

May 29 2024

Types of Bank Accounts in India PDF: Check Savings, Current and Other Accounts in Various Banks

May 29 2024

Stadiums in India List 2024 State Wise PDF: Check Cricket, Football, Hockey and Others

May 29 2024

General Awareness Smart Analysis
  • Get Weekly 4 set Test
  • Each Set consist of 50 Questions
  • Compare your progress with Test 1 & 2 & Test 3 & 4
  • Deep Analysis in topic wise questions
₹599 ₹149
View Package
Super Plan
  • Premium Bundle PDF Course 2024
  • Bundle PDF Course 2023
  • Ultimate Bundle PDF Course 2022
  • Grand Bundle PDF Course 2021
  • English Bundle PDF Course
  • Insurance & Financial Market Awareness Bundle PDF  Course
  • Descriptive Papers for Bank & Insurance Exams
  • Interview Bundle PDF Course
  • General Awareness Smart Analysis
  • All Bank Exams Video Course
  • All Mock Test Series (Platinum Package)
  • All Premium eBooks
₹17990 ₹1999
View Package
Premium PDF Course 12 Months
  • Bundle PDF Course 2024
  • Prime PDF Course 2023
  • Ultimate Bundle PDF Course 2022
₹5999 ₹979
View Package